Hrvatska

Photo: Edi Matić

Korana Serdarević (1982, Hrvatska) je, nakon završenog studija kroatistike i komparativne književnosti, niz godina radila kao novinarka Večernjeg lista i priloga Obzor, pišući ponajviše u rubrici kulture. Od godine 2014. stalno je zaposlena kao gimnazijska nastavnica u Zagrebu.
Za svoje kratke priče osvojila je niz nagrada („Ranko Marinković“, „Zlatko Tomičić“, regionalna nagrada „Ulaznica“), a prva zbirka kratkih priča „Nema se što učiniti“ (Fraktura 2015) nagrađena je stimulacijom za najbolja književna ostvarenja od strane Ministarstva kulture RH. Kratke priče su joj prevedene na engleski, nemački, italijanski, makedonski, slovenski, mađarski, rumunski i ukrajinski jezik.
U prosincu 2017. u izdanju Frakture objavljuje roman „Eksperiment Irene Tot“ koji se našao u finalu Tportalova izbora za roman godine.
Učestvovala je na mnogo hrvatskih, ali i međunarodnih književnih festivala, od kojih se izdvajaju Festival europske kratke priče, Cuirt International Festival of Literature u Irskoj i Vilenica u Sloveniji 2016. godine. Osim kao autorka, aktivna je i kao moderatorka na književnim festivalima i događanjima u zemlji. Književnošću i jezikom bavi se i na naučnom nivou te je jedna od autorki novih gimnazijskih udžbenika za hrvatski jezik i književnost u izdanju Školske knjige.