Akcije

Kikinda Short na Domboš festu

Obeležavanje početka I svetskog rata

Časopisi Ex Symposion i Sarajevske sveske/bilježnice su već objavili temat povodom dešavanja 1914. godine, a verovatno su i drugi započeli slične projekte… Naslov temata Ex Symposiona je Együtt 1914/Zajedno 1914 – naglašavajući na taj način zajedničku odgovornost prema istoriji, odnosno nužnu povezanost naših sredina. Organizatori nisu gajli nade da će rešiti otvorena pitanja istorije XX veka, ali to nije razlog da se čuje i mišljenje organizatora različitih kulturnih programa.

Organizatori susreta su bili festival Dombos Fest iz Malog Iđoša (Srbija), časopis Ex Symposion iz Vesprema (Mađarska) i Institut János Sziveri iz Vesprema. Održana su dva predstavljanja, u Kikindi, u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović”, i u Malom Iđošu na salašu Katai.

Pored predstavnika Kikinda Short, Vere Papić i Srđana Papića, u projektu su učestvovali i autori festival kratke priče, Žuža Čobanka, Slađan Lipovec i Marko Pogačar.


Peta strana sveta: Priča! – promocija u Gornjem Milanovcu

U sredu 8. juna u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, promovisana je knjiga priča sa petog izdanja međunarodnog festivala kratke priče Kikinda Short. U knjizi se nalaze tekstovi svih autora-učesnika na festivalu, kao i priče učesnika zasebno organizovane KIKINDA SPORT SHORT večeri. Učestvovali su: Mirjana Đurđević, književnica, Jasmina Vrbavac, književna kritičarka, Vule Žurić, književnik, Srđan Srdić, urednik festivala.


Peta strana sveta: Priča! – promocija

17. maja 2011. godine u prostorijama ustanove kulture „Parobrod“, sa početkom u 20h održana je promocija knjige priča sa petog izdanja međunarodnog festivala KIKINDA SHORT, održanog 2010. u Kikindi i Beogradu. U knjizi se nalaze tekstovi svih autora-učesnika na festivalu, kao i priče učesnika zasebno organizovane KIKINDA SPORT SHORT večeri. O knjizi i festivalu govorili su: književnica Mirjana Đurđević, književna kritičarka Jasmina Vrbavac, književni kritičar Vladimir Arsenić, novinar i glavni urednik Kikindskih Željko Bodrožić, voditelj Zoran Kesić, kao i Srđan Srdić, urednik festivala KIKINDA SHORT. U toku promocije najavljeno je i naredno, šesto izdanje festivala, koje će biti održano od 28. juna do 03. jula 2011. godine.


Snimci iz Beograda


Photo copyright UK Parobrod


Snimci iz Kikinde