Ukrajina

Dzvenislava Matijaš (Дзвенислава Матiяш) je rođena 1978. Kijevu, Ukrajina.
Diplomirala je teoriju i istoriju književnosti na kijevskom univerzitetu, a doktorske studije (Poljska religiozna poezija) na Evropskom kolegijumu poljske i ukrajinske književnosti u Poljskoj.
Autor je dva romana (Novembarski rekvijem, 2005. i Roman o domovini. 2006), bajki za decu i njihove roditelje Piatinkske priče, 2010. i knjige kratkih priča Priče o ružama, kiši i soli, 2012. Ova knjiga je dobila nagradu Kovaliv fondacije kao najbolja prozna knjiga u Ukrajini za 2012. godinu. Bila je u najužem izboru BBC za knjigu godine, a 3 priče iz knjige su objavljene u knjizi Njihove priče: Antologija novih ukrajinskih proznih spisateljica (Velika Britanija, 2014). Ove godine će joj biti objavljena knjiga za decu Dan Sneška Belića.
Dzvinka Matijaš prevodi s poljskog, beloruskog i ruskog jezika.
Saradnik je Poljskog institute u Kijevu i član žirija za dodelu nagrade za mlade prevodioce Metafore iz Kijeva.


Galina Tkačuk (Галина Ткачук) je rođena 1985. u Ukrajini. Piše poeziju, kratke priče i knjige za decu. Na doktorskim je studijama filozofije književnosti u Kijevu.
Ona je student „Filozofije književnosti“ doktorskog studija, Nacionalnog sveučilišta „Kyiv-Mohyla akademije“, Kijevu, Ukrajina.
U Ukrajini je objavila: Біле благо (Belo blago), poezija, 2003, Славка (Slavka), kratke priče, 2006, Вікно до собаки (Prozor za psa), dečji roman, 2011, Найкращі часи (Najbolje vreme) , kratke priče, 2012, Вечірні крамниці вулиці Волоської (Večernje trgovine u Voloskoj ulici), dečji roman, 2014.
Objavljivala je poeziju i kratke priče prevedene na poljski u antologijama i časopisima, kao i zbirku poezije Я та інші красуні/Ja i inne piękności (Ja i druge lepotice), 2011.
Dobila je međunarodne stipendije za pisce:
avgust 2009 – boravak u Međunarodnoj kući za književnike i prevodioce, Ventspils, Litvanija;
februar-juli 2011 – Gaude Polonia stipendija: Program za mlade strane kulturne radnike u Krakovu, Poljska
Dobitnik je književnih nagrada
2010 – prva nagrada na ukrajinskom takmičenju za najbolju knjigu za decu Золотий лелека (Zlatna roda).
2012 – za knjigu Золота Пір’їна (Zlatno perje) dobija nagradu dečjeg časopisa Ангелятко (Anđelčić).