Srbija

David Albahari, pisac i prevodilac, rođen je 1948. u Peći. Prvu knjigu, zbirku priča Porodično vreme, objavio je 1973. u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. Isti izdavač objavio je njegov prvi roman, Sudija Dimitrijevic (1978). Do danas David Albahari je objavio trinaest romana i deset knjiga priča.

Za zbirku priča Opis smrti (1982) dobio je Andrićevu nagradu. Roman «Mamac» dobio je Ninovu nagradu za najbolji roman u 1996. godini, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije, Balkaniku i Most-Berlin. Knjiga priča Svake noći u dugom gradu (2008) dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine.

Objavio je i četiri knjige eseja, uključujući Dijaspora i druge stvari (2008) i Ljudi, gradovi i štošta drugo (2011).

Zajedno sa Dušanom Petričićem objavio je  knjigu za decu Ema i jež koji nestaje (2008)

Knjige su mu pevedene na osamnaest jezika.

Od jeseni 1994. godine živi u Kalgariju (Kanada).


Enes Halilović, pripovedač, pesnik, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik, rođen je 5. marta 1977. godine u Novom Pazaru.
Osnovao je novinsku agenciju Sanapress, književni časopis Sent i web časopis za književni intervju Eckermann.
Objavio je zbirke poezije Srednje slovo (1995), Bludni parip (2000), Listovi na vodi (2007) i Pesme iz bolesti i zdravlja (2011), Lomača (izabrane pesme, 2012), zbirke priča Potomci odbijenih prosaca (2004) i Kapilarne pojave (2006), drame In vivo (2004) i Kemet (2010) i roman Ep o vodi (2012).
Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom i makedonskom jeziku, a proza i poezija je prevođena na engleski, nemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski, turski, grčki, bugarski i katalonski jezik.
Halilovićevu dramu Komad o novorođenčadima koja govore premijerno su izveli glumci berlinskog teatra Schaubühne 10.marta 2011.godine.
Halilović je zastupljen u brojnim pesničkim i proznim antologijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Zlatne značke za doprinos kulturi kao i književnih nagrada „Branko Miljković“ i „Đura Jakšić“.
kl_sent@yahoo.com


Bojan Krivokapić – Aktivističko i umetničko iskustvo sticao u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo i Međunarodnom festivalu Aktuelne muzike Interzone. Završio Komparativnu književnost u Novom Sadu. Poezijom i kratkom prozom zastupljen u više antologija i književnih časopisa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji (Zarez, kArton, Sveske, Idiot, Odjek, Novi Ka/oS). Dobitnik prve nagrade za prozu Ulaznica (Zrenjanin, 2011). Bio u najužem izboru za književnu nagradu Lapis Histriae (Umag, 2012). Dobitnik nagrade „Đura Đukanov” za prozni rukopis „Trči Lilit, zapinju demoni” (Kikinda, 2012) i nagrade „Mak Dizdar” (Stolac, Bosna i Hercegovina) za 2013. godinu za knjigu pesama „Žoharov let”.
Izučava(o) Studije roda, pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.
Angažovan u Omladinskom centru CK13 (Crna kuća) u Novom Sadu, kao koordinator književnog programa i voditelj Radionice kreativnog pisanja.
Učestvovao na ljubljanskom Festivalu Mlade rime, na zagrebačkom Festivalu aktivističke poezije Art Attack i na književnim susretima Šumski pjesnici u Grožnjanu (Istra). Svoje prozne i poetske tekstove izvodio u različitim prostorima u Pančevu, Beču, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Grožnjanu, Kikindi, Žitištu, Subotici, Kopru, Zadru…
Jedan je od urednika knjige „Radovi u Kući – tekstovi sa Radionice kreativnog pisanja” (Novi Sad, 2012), kao i Zbornika poezije i kratke proze “PitchWise” (Sarajevo, 2012). Recenzent je knjiga „Utišani glasovi” Ivane Inđin, monografije Art klinike „Eutanazija: 2009 – 2011”, kao i muzičkog albuma “On Eastern Way” Borisa Kovača i Davida Yengibariana.
Objavio:
„Trči Lilit, zapinju demoni” – kratka proza (Narodna biblioteka Jovan Popović, Kikinda, 2013)
U štampi:
„Bezdomnost” – pesma (Knjižuljak, Beograd, 2013)
U pripremi:
„Žoharov let” – poezija
„Pisanje mora biti politički čin”, intervju za portal radiosarajevo.ba, 22. april 2013: http://radiosarajevo.ba/novost/110198/