Holandija

Zemlja specijalni gost

Saneke van Hasel (1971), holandska spisateljica, završila je pozorišne studije i istoriju kulture na Univerzitetu u Utrehtu. Živi i radi u Roterdamu. Do 2006. bila je član dramskog društva Barre Land. (neplodna zemlja). Debitovala je zbirkom pripovedaka Ledena kiša (Ijsregen) koja je hvaljena zbog blago apsurdne atmosfere, poetskog stila i smisla za detalj. Zbirka je bila nominovana za dve poznate književne nagrade. Redovno piše za razne časopise. Godine 2006. provela je tri nedelje u Sarajevu (Utrehtski mir), posle čega je objavila svoj izveštaj o tom putovanju Snippers Sarajevo (Sarajevo na sitno) u časopisu Tirade. Godine 2007. pojavila se njena druga zbirka pripovedaka Belo pero (Witte veder), koja je takođe nominovana za više književnih nagrada, a 2008. dobila je nagradu BNG nova književnost za svoje pripovetke. Prvi roman joj izlazi 2010. kod najpoznatijeg amsterdamskog izdavača De Bezige Bij.
www.sannekevanhassel.nl

Ton Rozeman (1968), rođen je u Hagu, završio je studije holandskog jezika za srednjoškolskog nastavnika  i školu za pisce Kolofon gde predaje predmet pisanje kratke priče, mada smatra da se pisanje ne uči na školski način, ali da se pisci mogu podučavati i podsticati. Literarni prvenac mu je bila zbirka priča Intimnije od seksa, 2001. Sledeća zbirka Možda, ali bolje usledila je  2004. Obe zbirke su ušle u kraće i šire izbore za razne književne nagrade od kojih je jedna i dobijena. Ton Rozeman je pobornik kratke priče, osnivač i glavni urednik vebsajta ShortStory.nu. Njegove priče su “slices of life” i uglavnom se bave ljudskim odnosima. Godine 2007. izašla je njegova novela Sad će se dogoditi. U slobodno vreme bavi se jogom i pomaže kćerki u kućnim poslovima.
www.shortstory.nu

Martje Vortel (1982) živi i piše u Amsterdamu. Studirala je na odseku oblik i jezik na Akademiji Herit Ritfeld. Godine 2007. dobila je nagradu Write Now, kao najbolji mladi književni talent Holandije i Belgije. Priče su joj objavljivane po mnogim časopisima (Passionate Magazine, De gids, De brakke hond). Septembra 2009. izašla je njena prva knjiga pripovedaka pod naslovom To je tvoja kuća kod čuvenog amsterdamskog izdavača De Besige Bij. Trenutno piše roman.