Srbija

Photo: Vojin Ivkov

Andrea Popov Miletić (1985) autorka je zbirke priča Bezazlene crtice objavljene u ediciji Prvenac, SKC Kragujevac, 2013. Zahvaljujući nagradnom konkursu Trećeg trga objavila je roman Pioniri maleni, mi smo morska trava (Beograd, 2019) koji je ušao u širi izbor NIN-ove nagrade i uži izbor Vitalove nagrade “Zlatni suncokret.” Roman je doživeo i drugo izdanje za Bulevar books (Novi Sad, 2021). Haiku na engleskom jeziku objavljen joj je u on-line i štampanom zborniku Vladimir Devide Haiku Award (The International Academic Forum, Osaka, Japan). Osvojila je prvu nagradu 14. West Herzegowina festa za kratku priču Čovek koji nije video Deda Mraza; Široki brijeg, BiH, 2016. Priča Ja sam svakog dana sve više nemirna publikovana u višejezičnom zborniku Biber 02, CNA, Beograd/Sarajevo, 2018. Zastupljena u štampanim i onlajn časopisima: Rukopisi, Sveske, kARTon, Afirmator, Konkursi regiona, Balkan express, PULSE, Alma, Republika, knjizevnost.org, strane.ba, Polja, astronaut.ba, covjekcasopis.art.blog, Libartes. Dnevničke beleške Ostani suva danas u Pečuju objavljuje kao rezultat rezidencijalnog boravka, projekta realizovanog u saradnji Fondacije Novi Sad 2021 i Pečujskog programa za pisce Pécsi Íróprogram (Mađarska, 2017.) Uvrštena je u antologiju Novosadska ženska proza: od ispovesti do putopisa (priredila Vladislava Gordić Petković). Proza joj je prevedena na makedonski, albanski, nemački i engleski jezik. Prozni odlomci su joj se našli i u zbirci Poslednja Atari generacija: panorama novosadskih prozaista generacije osamdesetih (Zenit, 2021), kao i u Novosadskom književnom bedekeru (Bulevar books, 2022).

 

Ana Marija Grbić rođena je u Beogradu gde živi i radi. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autorka je tri zbirke poezije “Da, ali nemoj se plašiti”, “Venerini i ostali bregovi” i “Zemlja 2.0”, jedne oralne biografije “Idoli i poslednji dan” i zbirke priča “Srneća leđa”. Mentorka je kreativnog pisanja radionice O/ Slobodi ruku. Osnivač je književne organizacije ARGH i urednik ARGH elektronskih i audio knjiga. Radi na Radio Televiziji Srbije i članica je žirija za različite književne nagrade. Boravila je na mnogim književnim rezidencijama u zemlji i inostranstvu. Osim pisanjem bavi se i naivnim slikarstvom.

Photo: Ana Batrićević

Kritičar-pisac

Saša Ćirić (1975) završio Filološki fakultet u Beogradu. Radi na Radio Beogradu 2, gde prati postjugoslovenske i balkanske književnosti. Književni kritičar tjednika Novosti iz Zagreba od 2009. godine. Bio urednik u Betonu, dodatku dnevnog lista Danas (juna 2006. – decembar 2018). Objavio knjige književnih kritika i komparativnih analiza: “Užici hermeneutike” (Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Zrenjanin, 2009.), “Ujed istorije” (Plima, Ulcinj, 2009), “Ne uzimaj me u usta – kritika zajedljivog uma” (Sandorf, Zagreb, 2016) i “Novi ljudi” (između retro-utopije i neoistorijske farse) (Kulturni centar Novog Sada, 2020). Objavio knjigu radio drama i drama: “Tri radio drame” (autorsko izdanje, Beograd, 2015) i “Dalekovod” (KPZ Beton, 2017). Objavio knjigu filmskih analiza “Vilinska igra u Svetoj šumi” (Dom kulture „Studentski grad”, Beograd, 2021).