Jordan

Samiha Ali Khrais
Nagrađivana jordanska spisateljica i novinarka Samiha Khrais jedna je od najplodnijih i najcenjenijih jordanskih autorki. Napisala je 12 romana i tri zbirke kratkih priča. Nekoliko njenih dela adaptirano je u televizijske serije, radio drame i pozorišne komade, a jedna se nalazi u fazi razmatranja za filmsku produkciju. Nekoliko njenih romana prevedeno je na strane jezike, poput the plate, koji je preveden na nemački, Memoirs of the Flood, koji je preveden na španski i nemački.

Stavljajući u prvi plan kulturna, politička i društvena pitanja u arapskom svetu i Jordanu naročito tokom 20. veka, njena dela često pokrivaju teme vezane za prava žena, slobodu, kulturno nasleđe i društveni napredak.

Khrais je radila kao urednica odeljka za kulturu u istaknutom jordanskom časopisu Al Ra’i više od 10 godina, i glavna je urednica časopisa Hatem, jordanske publikacije za decu. Njena dugotrajna novinarska karijera obuhvata rad u Jordanu za dnevne novine Addustour, kao i u UAE za novine Al Ittihad sa sedištem u Abu Dabiju. Takođe je pisala za arapske novine u Kairu, Bejrutu i Londonu, a razvijala je i scenarije za značajnu dečju publikaciju, časopis Majid.

Članica je mnogobrojnih odbora, udruženja i organizacija.