Gosti

Džim Hinks je urednik u Comma Press, mančesterski nezavisni izdavač specijalizovan za kratku priču. U 2005, Comma press je počela sa štampanjem prevoda, sa željom da engleskoj čitalačkoj publici ponudi najbolje od inostrane kratke priče. Od tada Comma je objavila 3 antologije evropske kratke priče, antologiju kratke priče Bliskog istoka, i pojedinačne zbirke autora: Empar Moliner (katalonski), Maike Wetzel (nemački), Arnon Grunberg (holandski), Gyrðir Eliassona (islandski) i Hassan Blasim (arapski), i planira zbirke autora: Mirja Unge (švedska), Nedim Gursel (turski), Ágúst Borgþór Sverrisson (islandski), Emil Hakl (češki), Pawel Huelle (poljski) i Ala Hlehel (arapski).


Edi Matić

Rođen je u Splitu 1962.

Studirao elektrotehniku u Splitu.

U svojoj agenciji bavi se ponajviše grafičkim dizajnom, ali i organizacijom koncerata, glazbenom i video produkcijom (uz autorsko sudjelovanje u nekoliko glazbenih brojeva i video spotova)

Vodio njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH

Producent mjuzikla „Sarajevski krug“ (postavljen u 10-ak zemalja Europe i Amerike).

2007. rukopis „Ovdje fali ženska ruka“ ulazi u finale VBZ-ovog natječaja za neobjavljeni roman. Roman je objavljen 2008. (Naklada Ljevak) i nominiran za nagradu Kiklop, a zatim u užem izboru za nagradu T-portala.

Vodi tehničku produkciju sajma knjiga u Puli;

2008. pokreće Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs, koja sada surađuje s mrežom Traduki (Pro Helvetia, Halma, Kultur Kontakt, Kulturvermittlung Steiermark…);

Uz izradu vizualnog identiteta, organizira i tehnički opslužuje hrvatske, a zatim i međunarodne nastupe na sajmovima knjiga u Leipzigu i Beču;

Piše nekoliko kratkih priča, a novi roman „Grimalda“ izlazi na jesen 2011. (Naklada Ljevak)

Rado i radosno dolazi u Kikindu


Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Objavljuje poeziju, esejistiku i književnu
kritiku. Urednik je u književnom časopisu Quorum, dvotjedniku za kulturna i društvena
zbivanja Zarez i nakladničkoj kući V.B.Z. Pjesme su mu prevedene na petnaestak jezika.

Bibliografija

Poezija
Pijavice nad Santa Cruzom, pjesme (AGM, Zagreb 2006, DPKM 2009.)
Poslanice običnim ljudima, pjesme (Algoritam, Zagreb 2007.)
Predmeti, pjesme (Algoritam, Zagreb 2009.)

An die verlorenen Hälften, izabrane pjesme (Edition Korrespondenzen, Wien 2010.)
Portret s britvama, izabrane pjesme (Treći Trg, Beograd 2010.)
Cada oliva és un estel fos (s Dinkom Telećanom), izbor pjesama (Institució de les Lletres
Catalanes, Barcelona 2010.)

Non fiction
Atlas glasova, eseji (V.B.Z, Zagreb 2011.)
Jer mi smo mnogi, publicistika (Algoritam, Zagreb, 2011.)

Photo copyright Jakob Goldstein


Mirjana Đurđević (1956), doktorka tehničkih nauka. Profesorka Visoke građevinsko geodetske škole u Beogradu. Napisala seriju od šest parodija na kriminalističke romane sa detektivkom Harijetom kao glavnom junakinjom: „Ubistvo u akademiji nauka“, Žagor, 2002, Agora, 2007; “Parking svetog Savatija”, samizdat, 2003, Agora, 2008; “Deda Rankove riblje teorije”, Čigoja štampa, 2004, Laguna 2010 – nagrađena Ženskim perom za 2004; “Jacuzzi u liftu”, Čigoja štampa, 2005; “Prvi drugi, treći čovek – srpske legende”, Agora, 2006, 2007; „Čim preživim ovaj roman“, Agora 2008, 2009. Takođe “Čas anatomije na Građevinskom fakultetu”, Viktor, 2001, non-fiction; romane “Treći sektor ili sama žena u tranziciji”, Žagor, 2001, Agora, 2006  i “Aždajin osmeh”, Čigoja štampa, 2004; istorijsku metafikciju “Čuvari svetinje”, Agora, 2007, 2008. i

“Kaja, Beograd i dobri Amerikanac”, Agora 2009, Laguna 2010, 2011. Za ovu poslednu knjigu dobila regionalnu nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen na prostoru Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne gore u 2009. godini. Živi i piše u Beogradu, Srbija.


Džejmi Kolman je književni agent kod Toby Eady Associates. Njegov rad pokriva sve aspekte autora ove agencije. On razvija i sopstvenu listu, pri čemu je naročito zainteresovan za početničku fantastiku, [uslovno rečeno] – unekoliko „zubatu“.


Roland Orčik je rođen u Bečeju (Vojvodina, Srbija) 1975. Od 1992. živi u Segedinu (Mađarska). Diplomirao je 2002. (mađarski jezik i književnost), i zatim započeo doktorske studije (komparativna književnost). Radi na Institutu za slavističke studije Univerziteta u Segedinu. Do sad je objavio zbirke pesama: Obriši rđu, Na Mesec s licem, Daunloadovani Maler. Pesme su mu prevedene na engleski, hrvatski, rumunski, slovenački i srpski jezik.


Vladimir Arsenić (Beograd, 1972), magistrirao komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar internet portala www.e-novine.com. Piše povremeno za Booksu, Think tank, Beton, Quorum,www.pescanik.net. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa prijateljima uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Ponosni je muž, otac i antifašista.

photo by Hrvoje Josić