Februar 2016February 2016Partneri:


Dušan Vejnović

Dušan Vejnović (Sombor, 1981) piše prozu i poeziju. Objavio je zbirku pripovedaka Tvrdoglave beline (2011, nagrada “Đura Đukanov”), poetsku zbirku Posebne potrebe (2013) i roman Jako i nikome (2014). Po zanimanju je psiholog. Živi u Novom Sadu.


Bojan Krivokapić

Bojan Krivokapić (1985), objavio je knjigu kratke proze Trči Lilit, zapinju demoni (Kikinda, 2013) te zbirku gemischt-poezije Žoharov let (Stolac, 2014). Dvojezično izdanje prve knjige, s prijevodom na talijanski, Corri Lilit, i demoni inciampano, objavljeno je koncem 2014. u izdanju Gradske knjižnice Pazin te Kuće za pisce/Hiže od besid/Casa degli scrittori.
Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012) i Edo Budiša (Pazin, 2014), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013).
Uredio je zbornike književnih tekstova: Radovi u Kući (Novi Sad, 2012), PitchWise (Sarajevo, 2012), Na ulici gaze bose ljude (Novi Sad, 2013) i Poučak o nizovima: čitanka (Novi Sad, 2014).
Recenzent je knjige Ivane Inđin Utišani glasovi – nezavisna pozorišna i performerska feministička scena u Novom Sadu od 1989. do 1999. godine (Novi Sad, 2012) i monografije Art klinike Eutanazija 2009-2011 (Novi Sad, 2012).
Književni tekstovi su mu objavljeni u različitim zbornicima, antologijama i časopisima diljem Jugoslavije: Lapis Histriae (2010, 2012, 2014), Zarez, Odjek, Sveske, Idiot, Novi Ka/Os, i dr.
Sudjelovao na više književnih manifestacija: Književni festival Mlade rime (Ljubljana), Poetski susreti Šumski pjesnici (Grožnjan), Festival kratke priče Kikinda-Short (Kikinda i Beograd), Književni festival Prvi prozak na vrh jezika (Zagreb), i dr.
Književni tekstovi su mu prevedeni na talijanski, njemački, albanski, mađarski, engleski i švedski.
Bio gost na književnim rezidencijama u Sarajevu, Prištini, Pazinu i Tirani.
Bavio se antropološkim teatrom u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo, živio neko vrijeme u Sarajevu pa se vratio, vodi radionice kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13.
 Trenutno živi i radi u Novom Sadu.


Dragan Babić

Dragan Babić (Karlovac, 1987), završio je osnovne i master studije na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Piše kratke priče, Tviter prozu, eseje i književnu kritiku. Objavio je zbirku Tviter priče (2014).
Partneri:


Miloš K. Ilić

Miloš K. Ilić je rođen 1987. u Pančevu, Srbija. Piše i objavljuje priče od petnaeste godine. Izdao zbirku priča Priče o pivu (Laguna, 2008.). Piše radio drame.


Jelena Marinkov

Jelena Marinkov rođena je 1993. godine u Kikindi, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju talenata iz oblasti književnosti 2012. Iste godine dobila je i nagradu za najbolju pesmu na 10. književnom konkursu učenika iz Banata u organizaciji RCT Mihajlo Pupin iz Pančeva. Objavljivala je priče i pesme u književnim časopisima Avangrad, Severni bunker i Ulaznica. Dobitnica je književne nagrade za najbolju zbirku priča autora mlađeg od trideset godina Đura Đukanov za 2015. godinu. Studira srpsku književnost i jezik s komparatistikom na Filološkom fakultetu u Beogradu.


Bojan Babić

Bojan Babić je rođen u Beogradu 1977. godine. Završio je Filološki fakultet  i do sada objavio sedam knjiga: PLI-PLI (kratke priče , Književna omladina Srbije, 1996.); Buke u prozi (pesme u prozi, Intelekta, Valjevo, 2003.), Priče o sreći (kratke priče, Treći Trg, Beograd, 2008.), Neljudska komedija (roman, AlgoritamMedia, Beograd, 2010.), Devojčice, budite dobre (omnibus-roman, Levo krilo, Beograd, 2013. – nagrada Fonda Borislav Pekić), Ilegalni Parnas (roman, Levo krilo, Beograd 2013.),  Čaplinova stopala (roman, Levo krilo, Beograd 2015.).
Priče, poeziju i novinske tekstove je objavljivao u časopisima i antologijama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu, u Švedskoj, Austriji, Sjedinjenim američkim Državama, Meksiku, Islandu…
Boravio je na rezidencijalnim programima za pisce u Sarajevu i na Gotlandu (Švedska).
Partneri:


Dorothee Elmiger

Dorotee Elmiger

Dorotee Elmiger, rođena 1985. godine u Švajcarskoj, studirala je na Švajcarskom institutu za književnost u Bilu, a zatim i u Lajpcigu i Berlinu. Njen prvi roman “Einladung an die Waghalsigen” (Pozivnica za hrabre u srcu) osvojila je nekoliko nagrada, uključujući i književnu nagradu Aspekte 2010 za najbolju debitantsku proznu knjigu. Njena druga knjiga, „Schlafgänger“ (Mesečari), objavljena je 2014. godine. Ova knjiga je u 2015. godini osvojila Švajcarsku književnu nagradu. Sarađivala je sa vizualnim umetnicima, muzičarima i piscima. Živi i radi u Švajcarskoj.
Boravak Dorotee Elmiger u Beogradu podržala je Ambasada Švajcarske u Beogradu.


Mirjana Đurđević

Mirjana Đurđević (Beograd, 1956) objavila je šesnaest romana, kao i brojne kratke priče i eseje. Njen roman Deda Rankove riblje teorije osvojio je nagradu Žensko pero za 2004. godinu. Za roman Kaja, Beograd i dobri Amerikanac dobila je prestižnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman u regionu u 2009. godini. Prevođena je na engleski i slovenački jezik.


Gavra Vlaškalin

Gavra Vlaškalin rođen je u Zrenjaninu 1958. godine, gde i danas živi i radi.
Poslednjih nekoliko godina posvećeno se bavi pisanjem poezije i kratkih priča.
Prvu zbirku priča i pesama Tetovaža za nju objavio je 2012. godine u izdanju Umetničke asocijacije Zrenjanin.
Od 2013. godine redovni je član Matice srpske.
U periodu 2014./2015. pohađao je Radionicu kreativnog pisanja i čitanja kratke priče Hila.
Drugu knjigu priča U poslednjem trenutku objavio je 2015. godine u izdanju izdavačke kuće Kairos.
Partneri:


Petar Popovic

Petar Popović

Rođen 12. jula 1949. u Beogradu gde je završio sve svoje škole.
Oduvek maštao život koji neće biti dosadan.
Prvi tekst objavio 5. aprila 1967. u nedeljniku Gong. Kasnije pisao u svim najvažnijim novinama zemlje u kojoj je rođen.
Ne ume da kaže slovo r ali, vlasnik je dve godišnje nagrade Radio Beograda i jedne Studija B.
Glavni urednik dva najtiražnija lista u istoriji jugoslovenske rok periodike (Džuboks 76-77) i Rock (82-86). U kući Politika učestvovao u pokretanju dva magazina (Intervju i Rock) i jednih dnevnih novina (Sportski žurnal).
Doprineo pravljenju nekih od najvećih muzičkih događaja u Beogradu u XX veku.
Uspešni licencni (86-88) i neuspešni glavni i odgovorni urednik PGP RTS (95).
Prvi muzički urednik prvog muzičkog radija u SFRJ. (101 Radio Beograd – 89)
Autor najduže dokumentarne rok serije Televizije Beograd. (Rokumenti – 95)
Jedan od urednika u prvoj stvarno nezavisnoj televizijskoj kući druge Jugoslaviji sve dok nije zabranjena. (OK TV, 1989)
U Zagreb i Skoplje odveo najveće muzičke karavane u dvadesetom veku.
Slab šahista, ali učestvovao u organizovanju jedne od najvećih simultanki u istoriji te igre.
Uzgred, izgubio od 3 svetska šampiona: Petrosjana, Talja i Kasparova.
Jedan od osnivača nezavisnog festivala klasične i savremene muzike BUNT, 2013 Beograd
Doživeo da bude i urednik Zvezdine revije. Poznaje svih pet Zvezdinih zvezda.
Nije društveno politički angažovan, ali bio Predsednikov predsednik, radio za Ujedinjene nacije i Evropsku uniju.
Predavao po školama, fakultetima, zvaničnim i neformalnim mestima. U Srbiji i svetu
ima nagrade, medalje, plakete i odlikovanja.
Ima dve udarniče značke sa Radnih akcija i tri medalje iz JNA.
Knjige: Rokopisi (Zepter Book, 2008 – rasprodato), Kikinda Short 04 (dve priče – Kikinda 2010) i Biti Rokenrol (koautor Mihajlo Pantić – Službeni glasnik 2011, dva izdanja)
Pisao više desetina predgovora i pogovora za knjige iz oblasti popularne kulture.
Četiri puta operisao srce, dve kliničke smrti.
Jedna žena i dva sina.
Više nije ni mogao da očekuje od života.


Jasna Dimitrijević

Jasna Dimitrijević (1979, Negotin), diplomirala na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Autorka zbirke priča Prepoznavanja (2015). Književnu kritiku i prozu objavljivala je u časopisima i zbornicima – Poučak o nizovima, Booksa, Beton, Ulaznica, Zarez, Beležnica, Novi kaos, Arteist, Urbani vračevi, Literatura. Nagrađivana je na regionalnim književnim konkursima (Vranac, Ulaznica, Beležnica). Sa pričom „Mokre noge“ (Nasse Füße, 2015) zastupljena u tematu časopisa Lichtungen, posvećenom savremenoj srpskoj prozi. Članica je Biber tima, koji organizuje konkurs za najbolju kratku priču na temu pomirenja na BHSC, albanskom i makedonskom jeziku.


Denis Čokić

Polaznik kursa kreativnog pisanja koji vode Vladimir Arsenić i Srđan Srdić.
Partneri:


Vladimir Kopicl

Vladimir Kopicl

Vladimir Kopicl rođen je1949. godine. Završio je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Objavio je knjige poezije Aer (Matica srpska, 1978), Parafraze puta (Matica srpska, 1980), Gladni lavovi (Književna zajednica Novog Sada, 1985), Vapaji & konstrukcije (Matica srpska, 1986), Pitanje poze (Matica srpska, 1992), Prikaze – nove i izabrane kratke pesme (Matica srpska, 1995), Klisurine (Narodna knjiga, 2002), Pesme smrti i razonode – izabrane i nove pesme (Orpheus, 2002), Smernice (Biblioteka »Svetozar Marković«, 2006), Promašaji (Narodna biblioteka »Stefan Prvovenčani«, Edicija Povelja, 2008), Sovin izbor – nove i izabrane pesme (Gradska biblioteka »Vladislav Petković Dis«, 2008), 27 pesama: tenkovi & lune (KCNS, 2011), Nesvršeno (dvojezično izdanje, Matica makedonska/ Arka, 2011), Tufne – izabrane pesme (Narodna biblioteka Srbije i Zadužbina »Desanka Maksimović«, 2013), H&Q (Arhipelag, 2013), Format zveri (Arhipelag, 2015).
Knjige eseja: Mehanički patak, digitalna patka (Narodna knjiga, 2003), Prizori iz nevidljivog (Narodna knjiga, 2006).
Priredio je i preveo više zbornika i antologija: Telo umetnika kao subjekt i objekt umetnosti (Tribina mladih, 1972 – sa Anom Raković), Trip – vodič kroz savremenu američku poeziju (Narodna knjiga, 1983 – sa Vladislavom Bajcem), Novi pesnički poredak – antologija novije američke poezije (Oktoih, 2001 – sa Dubravkom Đurić) , Vrata panike – telo, društvo i umetnost u mreži tehnološke derealizacije (Orpheus, 2005), Milenijumski citati (Orpheus, 2005), Tehnoskepticizam (Orpheus, 2007) itd.
Dobio je Brankovu nagradu za prvu knjigu pesama (1979), Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku (1989), Nagradu DKV za knjigu godine (2003), nagradu »Stevan Pešić« (2003), nagradu ISTOK-ZAPAD (2006), Disovu nagradu za pesnički opus (2008) i Nagradu »Desanka Maksimović« za pesničko delo i doprinos razvoju srpske poezije (2012).
O njegovom književnom i umetničkom radu objavljene su monografska izdanja: Vladimir Kopicl:Ništa još nije ovde ali neki oblik već može da mu odgovara (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2007, priredio Nebojša Milenković), Najbolji svet – Vladimir Kopicl, dobitnik Disove nagrade (Gradska biblioteka »Vladislav Petković Dis, Čačak, 2008, priredila mr Marijana Matović) kao i zbornik radova Poezija Vladimira Kopicla (Zadužbina Desanka Maksimović, Beograd, 2014, priredila Mirjana Stanišić).
Prevođen, zastupljen itd.
Živi u Novom Sadu.


Gavra Vlaškalin

Gavra Vlaškalin rođen je u Zrenjaninu 1958. godine, gde i danas živi i radi.
Poslednjih nekoliko godina posvećeno se bavi pisanjem poezije i kratkih priča.
Prvu zbirku priča i pesama Tetovaža za nju objavio je 2012. godine u izdanju Umetničke asocijacije Zrenjanin.
Od 2013. godine redovni je član Matice srpske.
U periodu 2014./2015. pohađao je Radionicu kreativnog pisanja i čitanja kratke priče Hila.
Drugu knjigu priča U poslednjem trenutku objavio je 2015. godine u izdanju izdavačke kuće Kairos.


Aleksandar Bjelogrlić

Aleksandar Bjelogrlić (Zrenjanin 1967), prozni pisac, esejista, prevodilac. Objavio je, između ostalog, zbirke pripovedaka Draženje hipotalamusa (IP „Beograd”, Zrenjanin, 1994), Kraken; novele ljubavi i tajinstva („Sfairos”, Beograd, 1996), Anonimus („Narodna knjiga”, Beograd, 2005), Temeljna opcija („Narodna knjiga”, Beograd, 2007) i Citadela („Agora”, Zrenjanin, 2012), kao i roman Brazilski akvarel („Agora”, Zrenjanin, 2010). O problemima naratologije i književne fantastike pisao je u zbirkama eseja Nevidljivi arhipelag („Praizvorni život”, Beograd, 1994) i Tri eseja; o zduhaću pripovedanja (GNB „Žarko Zrenjanin”, Zrenjanin, 2000). Na srpski je prevodio prozu Montagjua Roudsa Džejmsa (Knjiga o duhovima, 1998, 2006), Tima Parksa (roman Usijanje, 2003), Roberta Džejmsa Volera (roman Hiljadu seoskih puteva, 2004), Doris Lesing (Londonske skice, 2009).
Partneri:


Dimitrije Bukvić

Dimitrije Bukvić (Beograd, 1985), polaznik kursa kreativnog pisanja i čitanja u Beogradu koji vode Vladimir Arsenić i Srđan Srdić. Po obrazovanju sociolog, po zanimanju novinar. Kratke priče objavljivane su mu u više časopisa i antologija u Srbiji i regionu. Nagrađivan za prozu. U koautorstvu s Dragoljubom B. Đorđevićem objavio zbirku kafanskih kozerija „Kafanološki astal / Karirani stolnjak”.


Jasna Dimitrijević

Jasna Dimitrijević (1979, Negotin), diplomirala na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Autorka zbirke priča Prepoznavanja (2015). Književnu kritiku i prozu objavljivala je u časopisima i zbornicima – Poučak o nizovima, Booksa, Beton, Ulaznica, Zarez, Beležnica, Novi kaos, Arteist, Urbani vračevi, Literatura. Nagrađivana je na regionalnim književnim konkursima (Vranac, Ulaznica, Beležnica). Sa pričom „Mokre noge“ (Nasse Füße, 2015) zastupljena u tematu časopisa Lichtungen, posvećenom savremenoj srpskoj prozi. Članica je Biber tima, koji organizuje konkurs za najbolju kratku priču na temu pomirenja na BHSC, albanskom i makedonskom jeziku.


Dorothee Elmiger

Dorotee Elmiger

Dorotee Elmiger, rođena 1985. godine u Švajcarskoj, studirala je na Švajcarskom institutu za književnost u Bilu, a zatim i u Lajpcigu i Berlinu. Njen prvi roman “Einladung an die Waghalsigen” (Pozivnica za hrabre u srcu) osvojila je nekoliko nagrada, uključujući i književnu nagradu Aspekte 2010 za najbolju debitantsku proznu knjigu. Njena druga knjiga, „Schlafgänger“ (Mesečari), objavljena je 2014. godine. Ova knjiga je u 2015. godini osvojila Švajcarsku književnu nagradu. Sarađivala je sa vizualnim umetnicima, muzičarima i piscima. Živi i radi u Švajcarskoj.
Boravak Dorotee Elmiger u Beogradu podržala je Ambasada Švajcarske u Beogradu.
Partneri:


Srđan V. Tešin

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) je studirao filozofiju i komunikologiju, a diplomirao na poetici kratke priče.
Autor je deset knjiga i priređivač šest antologija kratkih priča.
Važniji naslovi: Antologija najboljih naslova, Kroz pustinju i prašinu, Kuvarove kletve i druge gadosti, Ispod crte i Priče s Marsa.
Dobitnik je nagrade „Borislav Pekić“, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine i Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine.
Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika.
Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti. Njegova priča Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?, iz zbirke Priče s Marsa, uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američko-englesko-irskog izdavača Dalkey Archive Press.
Član je Srpskog PEN centra.


Željko Bodrožić

Rođen 1970. godine u Kikindi.
Osnivač i urednik nedeljnika “Kikindskih”, koji od 1998. godine neprekidno izlazi. Od 2008. godine vlasnik “Kikindskih”.
Zbog svojih tekstova više puta osuđivan u sudovima Srbije i drakonski novčano kažnjavan, a ista sudbina je zadesila i mnoge kolege iz redakcije “Kikindskih”. Prvi je novinar u našoj zemlji koji je zbog takvih sudskih odluka dobio spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku (2005. godine), kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (2009. godine), u jednom slučaju zajedno sa kolegom Vladislavom Vujinom, sve zbog kršenja prava na slobodu govora i izražavanja.
2001. godine dobitnik NUNS-ovu novinarsku nagradu za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”.
Član Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.


Srđan Srdić

Srđan Srdić je rođen 1977. godine u Kikindi. Autor je romana “Mrtvo polje” i “Satori”, knjiga priča “Espirando” i “Sagorevanja”, kao i zbirke eseja “Zapisi iz čitanja”. Radi kao bibliotekar, predavač kreativnog pisanja/ćitanja i urednik. Srdić je dobitnik nekoliko književnih nagrada, a njegove knjige i tekstovi prevedeni su na desetak jezika. Od septembra 2015. godine vratio se na mesto urednika međunarodnog festivala kratke priče Kikinda Short.
Partners:


Dušan Vejnović

Dušan Vejnović (Sombor, 1981) writes fiction and poetry. He published a collection of short stories Stubbornly Whiteness (2011 Award “Djura Đukanov”), a poetic collection Special Needs (2013) and a novel Strongly and to Nobody (2014). He is a psychologist. He lives in Novi Sad.


Bojan Krivokapić

Bojan Krivokapić – (1985) An activist in the culture and writer. He gained his activist and artistic experience at the Chamber Theatre of Music Ogledalo and the International Festival of Actual Music Interzone. Graduated from the University of Novi Sad, Faculty of Philosophy, Department of Comparative Literature.
Published books:
1. “Lilith running, deamons stumbling” (Trči Lilit, zapinju demoni) – short stories (Kikinda, Serbia, 2013);
2. “The Flight of the Cockroach” (Žoharov let) – gemischt poetry (Stolac, Bosnia and Herzegovina, 2014)
3. “Lilith running, deamons stumbling / Corri Lilit, i demoni inciampano”: translated into Italian by Vanesa Begić (Pazin, Croatia, 2014)
He published poetry and short fiction in number of anthologies and literary magazines in Serbia, Bosnia and Herzegovina, Croatia and Slovenia. He awarded first prize for prose Ulaznica (Zrenjanin, 2011), was shortlisted for literary prize Lapis Histriae (Umag, 2012 and 2014). Winner of the prize “Đura Đukanov” for the book “Lilith running, deamons stumbling” (Kikinda, Serbia, 2012). Winner of the prize “Mak Dizdar” for the book “The Flight of the Cockroach” (Stolac, Bosnia and Herzegovina, 2013). Winner of the prize “Edo Budiša” for the book “Lilith running, deamons stumbling” (Pazin, Croatia, 2014).
He is engaged in the Youth Center CK13 in Novi Sad as coordinator of the literary program and as educator in the field of Creative Writing.
He participated at the Ljubljana Festival Mlade Rime, at the Zagreb Festival of Activist Poetry Art Attack, Wood Poets: Poetry Event in Istria, etc.
Residential programs: Sarajevo (2013) ands Prishtina (2014).
He is editor of:
“House Work” (Radovi u Kući) – collection of poetry and short prose (Novi Sad, 2012);< “On the Streets they walk over barefooted People” (Na ulici gaze bose ljude) collection of poetry and short prose; “PitchWise” – collection of poetry and short prose (Sarajevo, 2012); “Rules of Rows – A Reader” (Poučak o nizovima: čitanka) – collection of poetry, short prose and drama (Novi Sad, 2014). Lives in Novi Sad.


Dragan Babić

Dragan Babić (Karlovac, 1987) finished Bachelor and Master studies at the Department of English Studies at the Faculty of Philosophy in Novi Sad. He writes short stories, Twitter fiction, essays and book reviews. He published a collection Twitter Stories in 2014.
Partneri:


Miloš K. Ilić

Miloš K. Ilić was born in 1987 in Pancevo, Serbia. He has been writing short stories for publication since he was fifteen. He published short story collection Price o pivu [Beer Stories] (Laguna, 2008.) He writes radio plays.


Jelena Marinkov

Jelena Marinkov was born in 1993 in Kikinda, where she finished elementary school and gymnasium. She won first place in the Republican contest of talents in the field of literature 2012. That same year she won the award for best song at the 10th literary competition students from Banat organized by RCT Mihajlo Pupin from Pancevo. She has published stories and poems in literary magazines Avangrad, North bunker and tickets. She won the literary prize for the best short story collection of the author’s younger than thirty years Djura Đukanov for 2015. He studies Serbian language and literature with comparative Faculty of Philology in Belgrade.


Bojan Babić

Bojan Babić was born in Belgrade in 1977. He graduated from the Faculty of Philology and has published seven books: PLI-PLI (short stories, Literary Youth of Serbia, 1996); Noise in prose (prose poems, Intelekta, Valjevo, 2003), Stories of good fortune (short stories, Treći Trg (Third Square), Belgrade, 2008), Inhuman comedy (novel, AlgoritamMedia, Belgrade, 2010), Girls, be good (omni-novel, Levo krilo (Left wing), Belgrade, 2013 – Award Fund Borislav Pekic) Illegal Parnassus (novel, Levo krill (Left wing), Belgrade 2013), Chaplin’s foot (novel, Left wing, Belgrade 2015).
His stories, poems and newspaper articles were published in magazines and anthologies in Serbia, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Montenegro, Kosovo, Sweden, Austria, United States, Mexico, Iceland …
He resided in residential programs for writers in Sarajevo and in Gotland (Sweden).
Partners:


Dorothee Elmiger

Dorothee Elmiger

Dorothee Elmiger, born in 1985 in Switzerland, studied at the Swiss Institute of Literature in Biel, and then in Leipzig and Berlin. Her first novel “Einladung an die Waghalsigen” (Invitation for the brave at heart) has won several awards, including the Aspekte Literature Prize 2010 for best debut fiction work. Her second book, “Schlafgänger” (Sleepwalkers), was published in 2014. This book has in 2015 won the Switzerland literary prize. She has collaborated with visual artists, musicians and writers. He lives and works in Switzerland.
The residence of Dorothee Elmiger in Belgrade is supported by the Embassy of Switzerland in Belgrade.


Mirjana Đurđević

Mirjana Đurđević (Belgrade, 1956) has published sixteen novels, as well as several short stories and essays. Her novel Deda Rankove riblje teorije/Grandpa Ranko’s Fish Theories/ (2004) won award Female pen in 2004. For her novel Kaya, Belgrade and the Good American she received the prestigious Meša Selimović Award for the best book in the region in 2009. Her works have been translated into English and Slovenian.


Gavra Vlaškalin

Gavra Vlaškalin was born in Zrenjanin in 1958, where he still lives and works.
In the last few years he is devoted to writing poetry and short stories.
The first collection of stories and poems “Tattoo for her” published 2012 by Art Association in Zrenjanin.
Since 2013 he has been a member of Matica srpska.
In the period 2014/2015 he attended creative writing workshops and short stories readings “Hila”.
The second book of stories “At the last moment” published by Kairos in 2015.
Partners:


Petar Popovic

Petar Popović


[Currently SHORT for the English bio]


Jasna Dimitrijević

Jasna Dimitrijević (1979, Negotin), graduated from the Department of Comparative Literature and Theory of Literature. The author of the story collection Recognitions (2015). Literary criticism and fiction have been published in journals and proceedings – Theorem on arrays, Booksa, Beton (Concrete), Ulaznica (Ticket), Zarez, (Comma), Beležnica (Notepad), Nivi Kaos (New Chaos), Arteist, Urbani vračevi (Urban Shamans), Literatura (Literature). Awarded at the regional literary contests (Vranac, Ulaznica, Beležnica). With the story “Wet Feet” (Nasse Füße, 2015) she is represented in the theta of Lichtungen magazine, dedicated to the contemporary Serbian prose. A member of the Biber team, which organizes the competition for the best short story on the theme of reconciliation in BHSC, Albanian and Macedonian language.


Denis Čokić

Student of the creative writing course lead by Vladimir Arsenic and Srdjan Srdić.
Partners:


Vladimir Kopicl

Vladimir Kopicl


[Currently SHORT for the English bio]


Gavra Vlaškalin

Gavra Vlaškalin was born in Zrenjanin in 1958, where he still lives and works.
In the last few years he is devoted to writing poetry and short stories.
The first collection of stories and poems “Tattoo for her” published 2012 by Art Association in Zrenjanin.
Since 2013 he has been a member of Matica srpska.
In the period 2014/2015 he attended creative writing workshops and short stories readings “Hila”.
The second book of stories “At the last moment” published by Kairos in 2015.


Aleksandar Bjelogrlić

Aleksandar Bjelogrlić (Zrenjanin 1967), prose writer, essayist, translator. He has published, among other things, a collection of short stories irritation hypothalamus (IP “Beograd”, Zrenjanin, 1994), Kraken; new love and tajinstva (“Sfairos”, Belgrade, 1996), Anonymous (“National Book”, Belgrade, 2005), Basic option (“National Book”, Belgrade, 2007) and the Citadel (“Agora” from Zrenjanin, 2012) as well as a novel Brazilian watercolor (“Agora” from Zrenjanin, 2010). On the problems of narratology and literary fiction he wrote in an essay collections Invisible archipelago (the “primordial life”, Belgrade, 1994) and three essays; About zduhac of storytelling (GNB “Zarko Zrenjanin”, Zrenjanin, 2000). He has translated prose of Montagjua Rhodes James (book about ghosts, 1998, 2006), Tim Parks (novel Red Heat, 2003), Robert James Wallers (novel Thousands of rural roads, 2004), Doris Lessing (London Sketches, 2009) to Serbian.
Partners:


Dimitrije Bukvić

Dimitrije Bukvić (Belgrade, 1985), student of the creative writing course lead by Vladimir Arsenic and Srdjan Srdić. Sociologist by training, by profession a journalist. Short stories they publish it in several magazines and anthologies in Serbia and the region. Awarded for prose. In the co-author with Dragoljub B. Djordjevic published a collection of amusing pub “Kafanološki astal / checkered tablecloth.”


Jasna Dimitrijević

Jasna Dimitrijević (1979, Negotin), graduated from the Department of Comparative Literature and Theory of Literature. The author of the story collection Recognitions (2015). Literary criticism and fiction have been published in journals and proceedings – Theorem on arrays, Booksa, Beton (Concrete), Ulaznica (Ticket), Zarez, (Comma), Beležnica (Notepad), Nivi Kaos (New Chaos), Arteist, Urbani vračevi (Urban Shamans), Literatura (Literature). Awarded at the regional literary contests (Vranac, Ulaznica, Beležnica). With the story “Wet Feet” (Nasse Füße, 2015) she is represented in the theta of Lichtungen magazine, dedicated to the contemporary Serbian prose. A member of the Biber team, which organizes the competition for the best short story on the theme of reconciliation in BHSC, Albanian and Macedonian language.


Dorothee Elmiger

Dorothee Elmiger

Dorothee Elmiger, born in 1985 in Switzerland, studied at the Swiss Institute of Literature in Biel, and then in Leipzig and Berlin. Her first novel “Einladung an die Waghalsigen” (Invitation for the brave at heart) has won several awards, including the Aspekte Literature Prize 2010 for best debut fiction work. Her second book, “Schlafgänger” (Sleepwalkers), was published in 2014. This book has in 2015 won the Switzerland literary prize. She has collaborated with visual artists, musicians and writers. He lives and works in Switzerland.
The residence of Dorothee Elmiger in Belgrade is supported by the Embassy of Switzerland in Belgrade.
Partners:


Srđan V. Tešin

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) studied philosophy and Communication, a graduate of the poetics of the short story.
He is the author of ten books and editor of six anthologies of short stories.
Major titles: Anthology of the best titles of the wilderness and dust, The Cooks profanity and other abominations, Below the Line and Stories from Mars.
He was awarded the “Borislav Pekic” award, Award of the Writers Association of Vojvodina for a Book of the Year, and Medal of culture for multiculturalism and interculturalism of Institute for Culture of Vojvodina. His prose is translated into a dozen European languages.
He has been published in national and international anthologies and collections of contemporary Serbian literature. His story Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides ?, from a collection of Stories from Mars, was included in the anthology of the best European story American-English-Irish publisher Dalkey Archive Press.
Member of the Serbian PEN center.


Željko Bodrožić

Željko Bodrožić
Born in 1970 in Kikinda.
Founder and editor of the weekly “Kikindske”, which is issued since 1998 continuously. Since 2008, the owner of “Kikindske”.
Because of his texts several times convicted in the courts of Serbia financially and drastically panished, and the same was the fate of many colleagues in “Kikindske”. The first journalist in Serbia, which won the lawsuit against the state of the UN Committee for Human Rights in New York (2005), and the two cases before the European Court of Human Rights in Strasbourg (2009), in one case along with his colleague Vladislav Vujin, all due to violations of freedom of speech and expression.
2001 winner of NUNS journalism award for ethics and courage “Dusan Bogavac”.
Member of the Independent Association of Serbian Journalists and the Independent Journalists’ Association of Vojvodina.


Srđan Srdić

Srdjan Srdić was born in 1977 in Kikinda. He is the author of the novel “Dead field” and “Satori”, the story books “Espirando” and “Combustion” as well as collections of essays “Notes from reading.” He works as a librarian, teacher of creative writing / reading and editor. Srdić has won several literary awards and his books and articles have been translated into a dozen languages. Since September 2015, he returned to the be editor of the international short story festival Kikinda Short.